Chlorella – czym jest i jakie ma właściwości?

chlorella-suplement-diety

Chlorella to mikroskopijny glon żyjący w akwenach słodkowodnych, stanowiący źródło pożywienia dla ludzi przez tysiące lat. Uznawana jest za jeden z najstarszych organizmów na Ziemi. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stała się jednym z najbardziej cenionych produktów spożywczych XX wieku.

Czym jest chlorella?

Chlorella zbudowana jest z błony komórkowej, składającej się z 3 warstw ochronnych, mających właściwości oczyszczające układ pokarmowy. Jedną z cech wpływających na wyjątkowość mikroalgi jest zdolność wiązania toksyn, metali ciężkich i substancji chemicznych znajdujących się np. w żywności i kosmetykach.
Chlorella ma wielkość zbliżoną do ludzkiej komórki krwi. Zawiera około 70 różnych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego, takich jak: witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, niezbędna aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, (np. kwasy nukleinowe). Zawartość łatwo przyswajalnego białka w 100g chlorelli jest jedną z najwyższych z pośród pokarmów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Przez setki lat chlorella była ważnym produktem spożywczym dla Azjatów. Aktualnie jej spożycie w Japonii wynosi około 200 ton rocznie i uznaje się ją za najpopularniejszy suplement o działaniu leczniczym. W krajach europejskich zapotrzebowanie na chlorella wzrasta z każdym rokiem.

Gdzie i jak jest uprawiana?

Chlorella wymaga odpowiednich warunków uprawy, dlatego na dużą skalę jest uprawiana tylko w nielicznych krajach. Jednym z najpopularniejszych źródeł chlorelli są Chiny. Niestety opinie oparte na podstawie wyników niezależnych badań sugerują, że chlorella pochodząca z tych regionów nawet ta certyfikowana jest bardziej zanieczyszczona niż z innych krajów. Jednym z najczystszych i najbogatszych w składniki odżywcze źródeł chlorelli uznaje się Tajwan. Wpływa na to poziom czystości powietrza i gleb w danym regionie. Na Tajwanie znajduje się kilka hodowli w tym również certyfikowana, szczycą się uprawą najwyższej jakości chlorelli. Chlorella pochodząca z Japonii ze względu na wybuch w Fukushimie stała się mniej pożądana ze względu na ryzyko skażeniem radioaktywnym. W prawdzie badania chlorelli pod kątem napromieniowania wyszły pozytywnie (nie stwierdzono obecności promieni radioaktywnych) i nie ma obaw przed jej stosowaniem, nie mniej jednak Japonia nie należy do grupy najczystszych upraw algi słodkowodnej.

Dlaczego chlorella ma tak doskonałe właściwości?

W skład chlorelli wchodzą unikatowe substancję o bardzo korzystnych właściwościach na organizm człowieka, a są nimi: CGF, chlorofil, Sporopoleniny i Chlorellinu.
CGF (Chlorella Growth Factor) – czynnik wzrostu chlorelli to jedyna w swoim rodzaju substancja, która nie występuje w żadnym innym zielonym pożywieniu. W skład CGF wchodzą: kwasy nukleinowe, witaminy, aminokwasy, cukry, kompleks protein, glikoproteiny i enzymy. Ten złożony zestaw składników sprzyja naturalnemu wzrostowi komórek, dzięki czemu chlorella dzieli się z zawrotną prędkością 40 cykli na dobę.

Czynnik wzrostu chlorelli

CGF pobudza produkcję makrofagów odpowiedzialnych za eliminację szkodliwych substancji, bakterii, wirusów, a także komórek nowotworowych. Wzmacnia błony śluzowe przewodu pokarmowego. Wykazuje silne działanie probiotyczne, ponieważ bakterie acidofilne w obecności CGF namnażają się kilkakrotnie szybciej niż normalnie, co wpływa na szybszą odbudowę naturalnej mikroflory jelit i dróg rodnych. Zapobiega przed rozwojem grzybów, wzmacnia system immunologiczny, wykazuje działanie wzmacniające i odmładzające, pobudza prawidłowe procesy wzrostu u dzieci, wykazuje korzystne działa w przypadku chorób zwyrodnieniowych, stwardnienia rozsianego, Alzheimera i rwy kulszowej.

Źródło chlorofilu

Chlorella jest najbogatszym, znanym źródłem chlorofilu. Chlorofil korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek (jest to wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości), sprzyja odnowie krwi, wpływa na zahamowanie rozwoju grzybów i bakterii, wspomaga odbudowę naturalnej flory bakteryjnej jelit, przyspiesza gojenie ran, zapobiega rozwojowi stanów zapalnych oraz próchnicy zębów, a także eliminuje nieprzyjemny zapach ciała.

Substancje absorbujące i detoksykujące w chlorelli

Sporopolenina znajduje się w błonie komórkowej chlorelli. Wykazuje działanie detoksykujące i zdolność wiązania substancji toksycznych takich jak metale ciężkie czy substancje chemiczne.
Chlorellin wykazuje silniejsze działanie niż czosnek i jest uznawany za naturalny antybiotyk. Stosując chlorellę w odpowiedniej ilości można zapobiec rozwojowi infekcji lub skrócić czas jej trwania.

Źródło witamin, minerałów i aminokwasów

Chlorella zawiera wiele cennych aminokwasów, a także witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu takich, jak:

  • witamina A, H, C, D, E, K1
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12),
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • magnez,
  • cynk,
  • miedź,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • żelazo
  • mangan
  • kobalt
  • karoteny,
  • inozytol.

Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), który wpływa na redukcję uszkodzeń skóry powstałych w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi raka płuc.

Spór o zawartość B12

Wiele kontrowersji wzbudza jednak obecność witaminy B12 w chlorelli. Producenci oraz niektóre źródła podają, że zawartość witaminy B12 w chlorelli jest nawet 50 razy większa niż w przypadku wątroby wołowej. Inne źródła podważają prawdziwość tej teorii twierdząc, że to tylko analogi witaminy B12, które nie są przyswajane przez ludzki organizm. Wyniki badań opublikowane w 2002 roku w Journal of Nutritional Science and Vitaminology („Characterization and Bioavailability of vitamin B12-Compounds from Edible Algae”)potwierdzają występowanie licznych analogów w algach jadalnych poza chlorellą w której wykryto znaczne ilości biodostępnej witaminy B12.

W jaki sposób chlorella oczyszcza organizm?

Chlorella poprzez swoją unikalną budowę ma zdolność absorbcji substancji toksycznych. Należą do nich: konserwanty, barwniki, metale ciężkie, sztuczne środki aromatyzujące, a także bakterii i wirusów chorobotwórczych. Trwale wiąże toksyny w przewodzie pokarmowym, które następnie usuwa z organizmu. Mniej toksyn w przewodzie pokarmowym to mniejsza ilość toksyn w całym organizmie. To przekłada się na lepsze samopoczucie i odporność organizmu. Chlorella dodatkowo uszczelniania ściany jelit, co zapobiega przedostaniu się szkodliwych substancji do krwiobiegu.
Ze względu na wysoką tendencję pochłaniania związków toksycznych, bardzo ważne jest aby chlorella była w jak najczystszej postaci. Bardzo ważne jest źródło jej pochodzenia, ponieważ zanieczyszczona wykazuje słabsze właściwości detoksykujące.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o chlorelli to koniecznie przeczytaj kolejny artykuł tutaj.

 

Źródła:
Chlorella: A Nutrient-Rich Algae, http://www.naturodoc.com/chlorella.htm
http://chlorella.pl/wlasciwosci
Odżywianie dla zdrowia, Poul Pitchford, wydanie III, 2011 r.
Superfood for optimumhealth: Chlorella and Spirulina, Mike Adams, ebook , tłumaczenie: http://annonavita.blogspot.com/2010/12/pozywienie-dla-zdrowia-mike-adams.html
Chlorella: Use This Superfood to Help Remove Mercury From Your Tissues in Weeks, http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/01/is-this-one-of-natures-most-powerful-detoxification-tools.aspx
Chlorella—the Ultimate Detoxifier, http://mrvitaminsnews.com.au
Characterization and Bioavailability of vitamin B12-Compounds from Edible Algae, Journal of Nutritional Science and Vitaminology
Vol. 48 (2002) No. 5 P 325-331
Chlorella and Spirulina, Russ Mason, Alternative & Complementary Therapies— June 2001
Chlorella Pyrenoidosa – Idealna równowaga twojego organizmu, www.planetazdrowie.pl

Author: Karolina Pasjonuję się zdrowym odżywianiem, naturalnymi metodami leczenia i wszystkim co integruje dobrą kondycję, samopoczucie, zdrowie i wygląd. Wyznaję zasadę, że im bliżej natury tym lepiej, a im mniej chemii tym zdrowiej.

Pasjonuję się zdrowym odżywianiem, naturalnymi metodami leczenia i wszystkim co integruje dobrą kondycję, samopoczucie, zdrowie i wygląd. Wyznaję zasadę, że im bliżej natury tym lepiej, a im mniej chemii tym zdrowiej.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie będzie publikowany.*