Colostrum – naturalny suplement wzmacniający odporność

colostrum

Colostrum Bovinum- siara (młodziwo)to niezwykle bogaty w składniki odżywcze płyn wytwarzany przez samice ssaków przez pierwsze 24-48h po porodzie. Ta silnie skoncentrowana substancja stanowi podstawę w budowaniu odporności noworodków. Bogactwo immunoglobulin, laktoferyny i czynnika przeciwdrobnoustrojowego, sprzyjają prawidłowemu wzrostowi tkanek i dojrzewaniu układu pokarmowego. Badania wykazują, że siara bydlęca jest od 100-1000 razy silniejsza od ludzkiej i może wpływać na łagodzenie lub zapobieganie chorobom u noworodków, dzieci i dorosłych.

Skoncentrowane źródło składników odżywczych colostrum

Według naukowców siara ma tak ogromny wpływ na rozwój układu odpornościowego, że zastąpienie jej np. mlekiem modyfikowanym wiąże się ze zwiększeniem ryzyka chorób przewlekłych u dzieci. Formuły nie zawierające siary zwiększają ryzyko wystąpienia:

  • cukrzycy młodzieńczej,
  • zapalenie jelita grubego,
  • alergie, w tym astma,
  • choroby nowotworowe w wieku dziecięcym
  • przewlekłe zakażenia dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, dróg moczowych i płuc,
  • śmiertelność niemowląt

Karmienie piersią jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju układu odpornościowego dziecka, ponieważ dostarcza niezbędnych składników odżywczych koniecznych do rozwoju tkanek i narządów.Wg naukowców najwyższe stężenie siary zawartej w mleku tuż po urodzeniu dostarcza noworodkowi najmocniejszą dawkę substancji wspierających system immunologiczny. Jeżeli z jakichś względów noworodek nie otrzyma siary od matki to istnieje alternatywa podania colostrum bydlęcego, bawolego lub koziego aby uzyskać korzyści zdrowotne. Niestety takie metody nie są praktykowane i propagowane w Polsce i szczerze mówiąc wątpliwe aby kiedykolwiek były. Mając jednak wiedzę na temat czym dla noworodka jest siara i jakie są alternatywy w przypadku kiedy niemożliwe jest podanie jej dziecku przez matkę, sami możemy zabezpieczyć się na taką ewentualność kupując siarę w postaci odpowiedniego suplementu diety.

Dlaczego siara jest tak cenna?

Odporność na całe życie

W czasie ciąży i porodu dziecko otrzymuje przeciwciała z surowicy krwi matki. Po przyjściu na świat każdy noworodek powinien otrzymać potężną dawkę przeciwciał zawartych w pierwszym mleku matki, ponieważ zmniejsza to ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1, tocznia układowego i reumatoidalnego zapalenia stawów. Podanie siary inicjuje rozwój systemu obronnego organizmu wpływając jednocześnie na proliferację (odnowę) komórek macierzystych oraz regulację funkcji genów.

Zdolność do zmniejszania stanów zapalnych

Colostrum zawiera bardzo specyficzny związek będący białkiem o kluczowym znaczeniu dla metabolizmu żelaza. Laktoferyna bo o niej tu mowa jest wiązana przez receptory znajdujące się w narządach i komórkach organizmu. Wykazano, że wpływa ona na zahamowanie odpowiedzi immunologicznej, mającej bezpośredni związek z powstawaniem stanów zapalnych. Stwierdzono, że laktoferyna jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i skutecznie usuwa wolne rodniki co wspomaga proces detoksykacji organizmu. Zmniejszenie poziomu laktoferyny wpływa na upośledzenie odpowiedzi immunologicznej zwiększając ryzyko nowotworów i chorób z autoagresji organizmu. Dzięki swoim właściwościom działa jak środek odtruwający. Zapobiega migracji substancji toksycznych do węzłów chłonnych. Poza tym siara ma korzystny wpływ na skrócenie czasu trwania oraz intensywność przeziębienia i infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Wpływ na drobnoustroje

Peptyd beta-defensyny-2  (hBD-2) znajdujący się w siarze kobiecej wykazuje szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego. Naukowcy donoszą, że hBD-2 może być częściowo odpowiedzialny za ochronę dziecka przed bardzo poważnymi zakażeniami bakteryjnymi, takimi jak:

  • Salmonella (Bakterie związane z zakażeniem jelit)
  • Coli (Bakterie najbardziej znane z powodu zakaźnych ognisk związanych z mięsem)
  • Pseudomonas aeruginosa (obficie występujące w środowisku, które może powodować zapalenie płuc i zakażenia krwi)
  • Acinetobacter baumanii (częste zakażenie u osób z osłabionym układem odpornościowym)

Peptydy stanowią ochronę dla jelit i płuc zapobiegając inwazji patogenów. Niektóre komórki T także wykazują aktywność przeciwbakteryjną. Niestety niezależnie od wieku, w przypadku silnego stresu potencjał komórek T do obrony przed atakiem mikroorganizmów spada. W efekcie jelita stają się bardziej podatne na infekcje i stany zapalne, co wiążę się z nieprawidłową odpowiedzią autoimmunologiczną, którą można zaobserwować w przypadku choroby Crohna.

Wpływ na metabolizm

Badania potwierdziły, że siara ma bardzo korzystny wpływ w przypadku chorób metabolicznych takich jak np. cukrzyca typu II. Dodatkowo wykazuje działanie regeneracyjne w wyniku uszkodzeń wątroby, a także wpływa na regulację poziomu tłuszczów oraz reguluje poziom insuliny i wyrzutu glukozy po posiłku.

Działanie przeciwnowotworowe colostrum

Siara sprzyja wzmocnieniu układu odpornościowego i ma właściwości opóźniające procesy starzenia. Badania potwierdziły, że bydlęca laktoferycyna (pochodna laktoferyny), dzięki zawartości bioaktywnych związków działa przeciwnowotworowo na: włókniakomięsaka, czerniaka i raka okrężnicy.

 

Dla chorego, zdrowego i sportowca

Jedną z głównych przyczyn zachorowań na świecie są problemy w wyniku zaburzeń odporności. Colostrum ma potencjał zwiększania funkcji immunologicznych co przekłada się na samopoczucie pacjentów i osób zdrowych. Dowiedziono, że immunoglobuliny i laktoferyna budują naturalną odporność, co przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności u noworodków.

Siara w przeciwieństwie do mleka zawiera mniej laktozy i może być z powodzeniem stosowana przez osoby z nietolerancją. Badacze sugerują ogromny potencjał colostrum w przypadku pomocy w leczeniu takich chorób jak: AIDS, zaburzenia sercowo-naczyniowe, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, choroby zakaźne, gojenie się ran i niektóre nowotwory. Uzyskane wyniki wskazują również na przydatność w profilaktyce chorób autoimmunologicznych i neoplastycznych, niedoborów odporności, odnowie funkcji immunologicznej po chemioterapii, w zakażeniach, sepsie i endotoksemii.

Ciekawostką jest to, że obecność czynnika wzrostu immunoglobulin, cytokin, laktoferyny i hormonów sugeruje, że siara może poprawiać funkcjonowanie układu trawiennego, odpornościowego i neuroendokrynnego oraz wydajność ćwiczeń.Przyjmowanie siary może okazać się bardziej skuteczne w czasie wzmożonego wysiłku, prawdopodobnie ze względu na wysokie stężenie IGF-I lub SigA. Cały czas prowadzone są badania nad wpływem siary na organizm człowieka, a wyniki uzyskanych badań są naprawdę obiecujące.

 

Suplementy diety na bazie colostrum bovinum

Na rynku polskim dostępnych jest wiele produktów, różnych producentów, zawierających siarę w różnym stężeniu. Najczęstszym źródłem pozyskiwania colostrum są krowy i kozy, aczkolwiek udało mi się również trafić na produkt pochodzący od klaczy. Różnice między suplementami diety bywają duże zarówno pod względem cenowym i ilościowym. Nie zawsze też stosunek jakości do ceny jest adekwatny, co warto mieć na uwadze dokonując zakupu.

Chcesz wiedzieć jakie suplementy zawierające siarę są godne uwagi, a które nie? Już wkrótce udostępnię raport z wynikami analizy rynku, chcesz być na bieżąco? Odwiedzaj moją stronę regularnie:) lub zapisz się do newslettera:)

 

Dowiedz się o jednym z najskuteczniejszych produktów detoksykujących, opracowanym specjalnie dla tajnych służb w ZSRR. Wejdź tutaj.

 

Źródło:

1. Dairy in Human Health and Disease Across the Lifespan, 2017, Pages 3-20,
2. Karolina A. Rak, Monika Bronkowska, Immunological role of colostrum, Hygeia Public Health 2014, 49(2): 249-254,
3. Madi A, et al. Tumor-Associated and Disease-Associated Autoantibody Repertoires in Healthy_Colostrum and Maternal and Newborn Cord Sera. J Immunol. 2015 Jun; 194(11): 5272-5281. PMCID: 4432729
4. Hakansson AP. Protective effects of human milk antimicrobial peptides against bacterial infection. J Pediatr. 2015 Jan-Feb; 91(1):4-5. PMID: 25458872

5.Zaczynska E, et al. Bovine lactoferrin enhances proliferation of human peripheral blood lymphocytes and induces cytokine production in whole blood cultures. Adv Clin Exp Med. 2014 Nov-Dec; 23(6):871-6. PMID: 25618111

6.Michał Zimecki, Jolanta Artym, Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka, Postepy Hig Med Dosw. (online), 2005; 59: 309-323

 

Author: Karolina Pasjonuję się zdrowym odżywianiem, naturalnymi metodami leczenia i wszystkim co integruje dobrą kondycję, samopoczucie, zdrowie i wygląd. Wyznaję zasadę, że im bliżej natury tym lepiej, a im mniej chemii tym zdrowiej.

Pasjonuję się zdrowym odżywianiem, naturalnymi metodami leczenia i wszystkim co integruje dobrą kondycję, samopoczucie, zdrowie i wygląd. Wyznaję zasadę, że im bliżej natury tym lepiej, a im mniej chemii tym zdrowiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.*