Żółcień chinolinowa – zagrożenie dla zdrowia dzieci

Żółcień chinolinowa - szkodliwy barwnik spożywczy

Żółcień chinolinowa (E 104) jest jednym z najbardziej szkodliwych barwników syntetycznych, dopuszczonych w Polsce. Podkreślam w Polsce, ponieważ USA, Japonia, Wielka Brytania zakazują stosowania tego barwnika, a przez jakiś czas zakaz obejmował również Australię.
Jak to możliwe, że coś co określa się jako „produkt szkodliwy” o ostrej toksyczności dopuszczono do obrotu? Przerażające jest to, że główną grupą produktów do których dodaje się tą truciznę, to produkty dedykowane dzieciom! Także drodzy rodzice, zacznijcie czytać składy i bardziej zwracać uwagę na to czym umilacie chwile swoim pociechom.

Szkodliwa żółcień chinolinowa w produktach spożywczych

Teraz trochę suchych faktów. Żółcień chinolinowa to substancja należąca do grupy nieazowych barwników spożywczych o żółtej barwie. Można ją spotkać pod wieloma nazwami np. : żółcień spożywcza 13, żółcień kwasowa 3, żółcień chinolinowa WS, lub pod symbolem E 104

Każda firma produkująca, transportująca, przechowująca, czy wykorzystująca tą substancję obowiązkowo musi posiadać kartę charakterystyki, która jest łatwo dostępna dla wszystkich którzy mają do czynienia z tym produktem chemicznym

Dlaczego stosuje się syntetyczne barwniki spożywcze?

Barwniki spożywcze, syntetyczne są zwyczajnie tańsze. Po co przepłacać za naturalne skoro laboratoryjny twór efektywnie spełnia swoją funkcję? Poza tym syntetyczne barwniki mają większą odporność na: temperaturę, światło, tlen. Posiadają większą zdolność barwienia, niejednorodny skład i intensywny zapach, naturalnych składników barwiących.


Wpływ
żółcieni chinolinowej na zdrowie

Żółcień chinolinowa jest silnym alergenem i może wpływać na zmiany zachowania u dzieci np. nadpobudliwość!
Może także powodować astmę, wysypki, stany zapalne skóry, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Związki azowe mają zdolność do łączenia się z erytrocytami (czerwone krwinki) upośledzając ich funkcję w efekcie doprowadzając do anemii.  Barwniki azowe są redukowane do związków hydrazynowych oraz do aromatycznych amin w przypadku których udowodniono działanie kancerogenne. Rzekomo przeprowadzone badania nie odnoszą się do żółcieni chinolinowej. Badania na szczurach, którym podawano ogromne dawki barwnika nie wykazały cech mutagenności i genotoksyczności. Nie wiemy natomiast przez jaki czas substancja była podawana, a czas podawania danej substancji może mieć kluczowe znaczenie.

W jakich produktach najczęściej występuje żółcień chinolinowa (E104)?

Niestety barwnik stosuje się w wielu produktach po które sięgają dzieci, a są to:
– lody
-wyroby cukiernicze (dekoracjach, posypkach, lukrach i pomadach do ciast i tortów, polewach)
-napoje gazowane
-guma do żucia, żelki, galaretki
– aromatyzowane fermentowane produkty mleczne
– suplementy diety w formie płynnej, syropy, tabletki do ssania
– przetworzone warzywa i owoce (dżemy i marmolady)
– aromatyzowane alkohole
– gotowe sosy
– musztarda
Analiza produktów rynku europejskiego pokazała, że zawartość żółcieni chinolinowej w napojach bezalkoholowych jest zbliżona do maksymalnej  dopuszczalnej wartości -100 mg/l !!!

 

Dzienne spożycie żółcieni chinolinowej

Według raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z 2009 roku, dzienne spożycie E104 wynosi 0,5mg na kg masy ciała. W przypadku osób dorosłych, regularnie spożywających kolorowe napoje – 1,2mg/kg m.c. Dzieci poniżej 10 roku życia nie powinny przekraczać 0,45-2mg/kg m.c. Trochę to paradoksalne, że Dorosły pijący regularnie napoje nie powinien przekraczać 1,2mg a dziecko do 2mg/kg masy ciała. Z kolei dzieci regularnie spożywające kolorowe napoje dostarczają sobie od 1,1-4,1mg żółcieni chinolinowej na kg masy działa. Z powyższych danych wynika, że przeciętne spożycie jest dużo większe niż zalecane dawki określone przez EFSA.

 

Źródła:
1. Vojdani—Immune Reactivity to Food Coloring, ALTERNATIVE THERAPIES, VOL. 21, SUPPL. 49-50, https://bant.org.uk/wp-content/uploads/2015/11/Alternative%20_Therapies_Special_Issue_Deluxe.pdf#page=50

2. Gajda-Wyrębek J. i in., Zawartość barwników mających szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci w wybranych środkach spożywczych, Bromatologia, Chemia, Toksykologia, 2011, 44 (3), 760-767

Author: Karolina Pasjonuję się zdrowym odżywianiem, naturalnymi metodami leczenia i wszystkim co integruje dobrą kondycję, samopoczucie, zdrowie i wygląd. Wyznaję zasadę, że im bliżej natury tym lepiej, a im mniej chemii tym zdrowiej.

Pasjonuję się zdrowym odżywianiem, naturalnymi metodami leczenia i wszystkim co integruje dobrą kondycję, samopoczucie, zdrowie i wygląd. Wyznaję zasadę, że im bliżej natury tym lepiej, a im mniej chemii tym zdrowiej.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie będzie publikowany.*